YÖKDİL
Yükseköğretim Kurumları Sınavı Yabancı Dil
YÖKDİL, YÖK tarafından ÖSYM’ye yaptırılan yabancı dil sınavıdır.
YDS ve ALES gibi adaylar aldıkları en yüksek puanı kullanabilirler.
E YÖKDİL (Elektronik YÖKDİL), YÖKDİL’in elektronik ortamda yapılan şeklidir. 2022 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır
Sınav 180 dakika sürmektedir ve 80 soru sorulmaktadır.
ÖSYM, sınavın 5 yıl geçerliliğinin olduğunu açıklamıştır.
Eğer YÖKDİL’e aynı dilde, birden fazla kez girer ve birbirinden farklı puanlar alırsanız, en yüksek aldığınız puanı başvurularınızda kullanabilirsiniz.
Sınav puanı hesaplanırken, 100 puan üzerinden, yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapılmaktadır. Doğru soru başına 1,25 puan kazanılmaktadır. Yanlış sorular doğruları götürmediği için sınavda boş bırakılmaması ÖSYM tarafından tavsiye edilmektedir.
YÖKDİL;
- Araştırma görevliliği, doçentlik vb. akademik personel alımlarında ve akademik yükselmede
- Yüksellisans ve doktora öğrenci alımlarında
- Erasmus öğrenci alımlarında
- TUS, DUS ve YDUS sonuçları uyarınca yapılan yerleştirme işlemlerinde kullanılabilmektedir.
YÖKDİL başvuru ücreti 185 TL, E-YÖKDİL için başvuru ücreti 360 TL’dir.
YÖKDİL sınavı temelde öğrencilerin okuma becerilerini ölçen bir sınavdır. Öğrenci gördüğü cümledeki kelimeleri biliyorsa, karmaşık cümleleri tercüme edebiliyorsa sınavda başarılı olmaktadır.
Sınavda
- 50 adet okuduğunu anlama sorusu (cümle tamamalama, paragraf tamamlama, ilgisiz cümle, çeviri, paragraf)
- 7-8 adet kelime sorusu
- 4-5 adet preposition sorusu
- 15-16 adet grammar sorusu sorulmaktadır.
Kelime ve preposition sorularında, şıklardaki kelimelerin bilinmesi ve soru kö künün tercüme edilmesi; grammar sorularının da birçoğunda soru kökünün tercüme edilmesi gerekmektedir.
Özetle bu sınavda başarılı olmak isteyen bir kişi okuduğu cümleleri anlamalı ve doğru tercüme edebilmelidir. Grammar ve soru çözüm teknikleri odaklı çalışmalar sınav için yetersiz kalmaktadır.
Öğrenci sınava kadar bol bol İngilizce metin okuması yapmalı ve okuduğu metinlerdeki bilmediği kelimeleri ezberlemelidir. Çalışmanın ana omurgasını reading (okuma) oluşturmalı; grammar ve soru çözüm teknikleri ise sadece temel düzeyde belirli konulara odaklanarak yapılmalıdır.
Yabancı Dil Sınavında aday, sınava kadar bol bol İngilizce metin okuması yapmalı ve okuduğu metinlerdeki bilmediği kelimeleri ezberlemelidir. Çalışmanın ana omurgasını reading (okuma) oluşturmalı; grammar ve soru çözüm teknikleri ise sadece temel düzeyde belirli konulara odaklanarak yapılmalıdır.
Now Learn Sistemi okumayı esas alan ve öğrencilerine sınava kadar bolca reading alıştırması yaptırarak sınava hazırlayan bir sistemdir.
Özel Tercüme Metodu
Now Learn Tercüme Tekniği ile öğrenci temeli olmasa bile (hiç grammar dersi görmeden) 2 haftada temel düzey, 1 ayda orta düzey, 2 ayda ileri düzey metinleri tercüme edebilir.
Eğitimci, ilk 2-3 derste metodu öğretmektedir. İlerleyen derslerde metinleri öğrenciler okumaktadır. Öğretmenler sadece derslerde öğrencileri dinleyen, hatalarını düzelten, önemli yapıları anlatan pozisyondadır. Tüm öğrenciler her derste okuma yapmaktadır. Bu sebeple Now Learn Dil Akademisi’nin okuma sınıfları belirli öğrenci sayısını geçmemektedir.
Kişi sayısı az olduğu için öğrenci diğer online kursların aksine, sesini açıp hocaya soru sorabilmekte ve derslere sesli ve görüntülü olarak katılabilmektedir.
- Tercüme teknikleri ve özel okuma metodu eğitimi
- Temel, orta ve ileri düzey metin okuma ve analizleri
- Grammar dersleri
- Soru çözüm teknikleri
- ÖSYM çıkmış sorular üzerinden deneme çözümleri ve soru tahlilleri
1. Now Learn Tercüme Metodu: Now Learn Tercüme Tekniği ile öğrenci temeli olmasa bile (hiç grammar dersi görmeden) 2 haftada temel düzey, 1 ayda orta düzey, 2 ayda ileri düzey metinleri tercüme edebilir.
2. Now Learn Eğitim Müfredatı: Diğer kursların aksine Now Learn, çalışmanın omurgasını grammar ve soru çözüm teknikleri üzerine kurgulamaz. Now Learn eğitimlerinin temel omurgası okuma ve metin analizleri üzerine kurgulanmıştır. Grammar ve Soru Çözüm Teknikleri sadece sınavda yetecek kadar temel düzeyde işlenir.
3. Özel Eğitim Danışmanlığı: Kursa kaydolan öğrenciye konuya hakim ve donanımlı özel danışmanlar atanır. Bu danışmanlar kurs boyunca öğrencinin gelişimini, ödevlerini yapıp yapmadığını takip eder ve ders hocasına raporlar. Öğrenciler, takıldığı konuları danışmanına sorabilir.
4. Ödevlendirme Sistemi: Öğrenciye her dersin sonunda ödevler verilir ve öğrencinin ders dışında bireysel çalışma olarak verimli çalışması sağlanır. Günümüzde dil öğrenimindeki en büyük problemlerden birisi öğrencinin ders dışında nasıl çalışacağını bilmemesi ve vaktini verimsiz kullanmasıdır.
*Now Learn’üm eğitim müfredatını üniversitede uzman akademisyen hocalar hazırlamaktadır.